ΣΤΟΙΧΕΙΑ από το "ΓΡαΜΜαΤιΚό-ΔοΜιΚό ΛεΞιΚό του ΚοιΝού της εΛΛηΝιΚής και των ΓΛωΣΣιΚών ιΔιωΜάΤων του" του Μπουζάνη Κ.
THE "ROUGH BREATHING" for WORD’S GLOSSOPLASTIA and the Proof of the Kratylos’ Theorem
ELEMENTS from the "Grammatical-Structural Dictionary of the Greek and of its Linguistic Idioms" by Bouzanis K.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ (ουΔείΣ αΛΛόΦωΝος ειΣίΤω)
Βασικές Κλείδες του Κώδικα Παραγωγής & Εμπλουτισμού του Πανανθρώπινου Λόγου, για την Γραμματική-Δομική Ανάλυση των μορίων του λόγου, αποτελούν οι γνωστές και... μη γνωστές "Τροπές Συμφώνων τε και Φωνηέντων" καθώς και το "Δασύ Πνεύμα" το οποίο μας επισημαίνει μια σειρά από αρχικά... κρυμμένα γράμματα προ των λέξεων που αρχίζουν από Ύψιλον και από Ρώ αλλά και προ αυτών που αρχίζουν από Νί και Λάμδα, συμπληρώνουμε εμείς, και των άλλων των γνωστών δασυνομένων λέξεων που, κάποτε, τις αποστήθιζαν οι μαθητές, για το ορθόν της γραφής, από τις τάξεις του δημοτικού σχολείου!
Προσοχή! Το σημείον ~ δηλώνει την αμφίπλευρη δομική - γραμματική - ετυμολογική σχέση των δύο μερών.
Προσοχή! Ό,τι υπογραμμισμένο διαβάζεται αντίστροφα, αναγιγνώσκεται από τα δεξιά πρός τα αριστερά μέρη. Οι αναγνώσεις γίνονται σύμφωνα με τον Κώδικα Γλωσσικής Παραγωγής & Εμπλουτισμού του Ανθρώπινου Λόγου, όπως: ΜύΡον ~ το άΡωΜα, ΚΡέαΣ ~ η ΣάΡΚα ~ ο ΧΡώΣ, ΜοΡΦή ~ η ΦόΡΜα, ΘέΣΠις ~ ηΘοΠοιόΣ τις Αθηναίος, ΛίΚΝον ~ η ΚΛίΝη, ΚαΛαΜάΡι ~ το ΜαΛάΚιοΝ, ιΣΚεΝΝΤέΡ ~ ο αΛέΚΣαΝΔΡος ~ ο άΝαΚΣ αΝαΤοΛής για Πέρσες, Άραβες, Αλβανούς, Τούρκους, Ινδούς, Ρώσους κά.!
Προσοχή! Σπασμένες Λέξεις με ενδιάμεση τελεία. Αναγιγνώσκεται, πρώτα, το δεύτερο τμήμα της λέξεως, αυτό μετά την τελεία, και ακολουθεί το πρώτο μέρος. πχ. Σό.ΦΡωΝ ~ ο ΦΡόΝιΜος, αΛα.Σία ~ η ΜεΓάΛη νήσος της Μεσογείου, ΚύΘηΡα ~ Κύ.ΣΣηΡα ~ το ΣΣιΡίΓον, DeaTh ~ ΝΤε.Θ ~ ο ΘάΝαΤος, ΔΝεί.ΠεΡοΣ ~ ο ΒοΡυΣΘέΝης ποταμός της Ευρωπαϊκής Σαρματίας, ΚυΒεΡ.Νώ ~ ηΝιοΧεύω ΠόΛεις, αΠο.ΚείΡω ~ ΚουΡέΒω ~ ΚουΡεύω, ΡαΚώ.Δης ~ ο ΔιεΡΡωΓός.
Προσοχή! Σπασμένες Λέξεις με ενδιάμεσο κενό διαβάζονται ως δύο ξεχωριστές λέξεις πχ. ‘ΛιΠεΡ ΝήΤηΣ ~ ο ΠεΝιΧΡός τε αΝέΣΤιος.
Περισσότερα από: Γραμματική-Δομική Ανάλυση και ο Κώδικας Παραγωγής & Εμπλουτισμού του Ανθρώπινου Λόγου – Grammar-Structural Analysis and the Code of the Production & Enrichment of the PanHuman Speech
https://greekglossiccode.blogspot.com/2022/01/grammar-structural-analysis-and-code-of.html
Το "Δασύ Πνεύμα" ήταν/είναι ένα χαμένο γράμμα, ένα κρυμμένο γράμμα, ένα ψευδόγραμμα, ένα… μυστικό εργαλείο στην υπηρεσία της Γλωσσοπλαστίας των Αρχαίων Γραμματικών. Διδάσκουν, σήμερα, οι ξένοι και επαναλαμβάνουν οι… ανεπανάληπτοι ΝεοΕλληνες, ότι το "Δασύ Πνεύμα" ήταν/είναι ένα άχρηστο «σήμα», το οποίο, εάν έχει κάποια ιστορική αξία, σχετιζότανε με την προφορά του λόγου και θα είχε λησμονηθεί εάν δεν μας το σέρβιραν οι Αλεξανδρινοί και εάν δεν το υιοθετούσαν οι ΕλληνοΚλάστες της Ανατολικής Ρώμης, οι Βυζαντινοί, ως εικαστικό συμπλήρωμα της Μικρογράμματης Γραφής και δεν θα είχαμε λόγο να ασχολούμαστε, τώρα, με αυτό, εάν, στον μεταγραφικό τους οίστρο γιά τον εμπλουτισμό των προτόγονων εθνικών τους γλωσσικών ιδιωμάτων, το είχαν αγνοήσει οι Ευρωπαίοι!
Σύμφωνα και με τα εν χρήσει Λεξικά των Ελλήνων και, ιδιαιτέρως, των Ευρωπαίων, αυτά των Ευρωπαίων μας άνοιξαν τα μάτια, το σημείον του δασέως πνεύματος επισημαίνει μία σειρά από αρχικά κεκρυμμένα γράμματα εκ της Μητρός Ελληνικής και, αποτελεί ένα αρχικό Σ ή ένα ουρανικό Κ,Γ,Χ ή, ακόμη, ένα χειλικό Β,Π,Φ όπως στα παραδείγματα: ‘άΛΣ ~ η ΣΣάΛαΣΣα, ‘LuNa ~ η ΣεΛήΝη, SuPeR ~ το ‘υΠέΡ, ‘Ram ~ o ΚΡιός, ‘RiSe ~ η έΓεΡΣις, GReeCe ~ η ‘εΛΛάΣ, ‘ύαλινον ~ το ΓυάΛιΝον, HeLLeNiC ~ ο ‘εΛΛηΝιΚός, ‘RoCh ~ η ΚΡόΚη, ‘RocH ~ ο ΒΡάΧος, ‘Ρόδον ~ το ΒΡόδον κτλ.
Σκοπός τούτου του πονήματος είναι να αποκαλύψουμε το ΜυΣΤήΡιον ~ ΜυΣΤιΚόΝ του Δασέος Πνεύματος* του λόγου και, παράλληλα, να θεμελιώσουμε τον ισχυρισμό του Θεωρήματος του Κρατύλου**, που θέλει –γενικά– την έννοια ή τις έννοιες των λέξεων να μην προκύπτουν από συμφωνίαν τινά μεταξύ συνομιλούντων, αλλά αυτές, η έννοια ή οι έννοιες των λέξεων, φύσει πεφυκυίαι, να ορίζονται από τις ίδιες, αυτές καθ’ εαυτές τις λέξεις, και συγκεκριμένα από το Κρυπτόν*** τους μέρος.
Γιά τον διπλόν σκοπόν μας, παρουσιάζουμε την εργασία μας σε πέντε τμήματα-τόμους: ‘ ~ Κ, ‘ ~ Γ, ‘ ~ Χ, ‘ ~ Σ, ‘ ~ Β, όπου ‘ ~ Κ = εκεί που η ‘ τρέπεται σε Κ, κλπ. και εντός κάθε τμήματος-τόμου, παρουσιάζουμε τα λεξικά μας λήμματα κατά ομάδες, όπου την αλφαβητική σειρά αυτών των ομάδων ορίζει το αρχικόν: ‘α, ‘ε, ‘η, ‘ι, ‘ο, ‘υ, ‘ω, ‘Λ, ‘Ν, ‘Ρ της πρωτεύουσας λέξεως της ομάδος.
-----------------------------
* Σχετική μας δημοσίευση για το Δασύ Πνεύμα:
http://greekglossiccode.blogspot.com/2017/12/rough-breathing-dasy-pneuma-of-greek.html
** Σχετική μας δημοσίευση γιά το Θεώρημα του Κρατύλου:
https://greekglossiccode.blogspot.com/2017/04/blog-post_60.html
*** ΚΡυ.ΠΤόν ~ το ΔοΜιΚόν των λέξεων, ΚΡυΠΤόν ~ το έΤυΜον των ΛέΚσεων, ΚΡυΠΤόν ~ το εΤυΜοΛοΓόν! Ετυμολογία δε, καλείται η ανάλυσις κάθε λέξεως ή, καλύτερα, η ανάλυσις του Κρυπτού κάθε λέξεως πρός ανεύρεσιν της αρχής της και των δομικών στοιχείων της παραγωγή της και της αποκαλύψεως των συνδέσμων μεταξύ των δύο άλλων υποστάσεων της λέξεως, του Ομιλούντος και του Σημαίνοντος. Οι Πυθαγόριοι, 6ος αιών πΧ., στον Κρότωνα της Μεγάλης Ελλάδος της Ιταλικής Χερσονήσου, μία κλειστή Κοινότητα-Σχολή φιλοσοφίας, πολιτικής, θρησκευτικής αγωγής, επιστημών και έρευνας, εδίδασκαν το "ΤριΣυπόστατον του Λόγου", δηλαδή ότι σε κάθε μόριον του λόγου, σε κάθε λέξη δηλαδή, ενσωματώνονται, αδιαρρήκτως, το οΜιΛόν, το ΣηΜαίΝοΝ και το ΚΡυΠΤόν της.
Σχετική μας δημοσίευση:
https://greekglossiccode.blogspot.com/2017/12/threefold-of-panhuman-speech-by.html
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ. Η εν λόγω εργασία είναι μοναδική και πρωτότυπη, αποτελεί δε εμπλουτισμένη σχετική e-έκδοσή του 2017 και περιέχει στοιχεία από το "ΓΡαΜΜαΤιΚό-ΔοΜιΚό ΛεΞιΚό του ΚοιΝού της εΛΛηΝιΚής και των ΓΛωΣΣιΚών ιΔιωΜάΤων του".
28η Ιουλίου 2022 ΚΩΝ. Ι. ΜΠΟΥΖΑΝΗΣ – Bouzanis K.
ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΛΕΞΙΚΟΥ: Διάλεξε τόμον όπου:
‘ αναγιγνώσκεται Κ .‘ αναγιγνώσκεται Γ .‘ αναγιγνώσκεται Χ .‘ αναγιγνώσκεται Σ .‘ αναγιγνώσκεται Β
☛ ‘ ~ Κ ☛ ‘ ~ Γ ☛ ‘ ~ Χ ☛ ‘ ~ Σ ☛ ‘ ~ Β
ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ στην θέση των ΕΠΙΛΟΓΩΝ από διάσπαρτα: ▲
======================================================
Λόγω του όγκου δεν θα συνεχίσουμε την ανάπτυξη του λεξικού μας. Κατεβάστε το σχετικό ΛΕΞΙΚΟ σε PDF από DRIVE GOOGLE: https://drive.google.com/file/d/1Z9wf1kLqEHQoM5MitsbtuGeGxhfDH4MF/view?usp=sharing
ή εάν έχετε πρόβλημα, ζητήστε να σας το στείλουμε με e-mail από: bouzanis.k@sch.gr
ΚΑ 386
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου